#VALUE! #VALUE! Sari la conținut

Topul locurilor de injectare a insulinei pentru cea mai bună absorbție (2023)

Content Team

|

|

10 min

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor ( CDC ), aproximativ 11,3% din populația SUA și 6% din populația Marii Britanii are diabet ( Diabet Marea Britanie ) are diabet. Mulți dintre cei cu diabet se bazează pe terapia cu insulină alături de modificarea stilului de viață.

Insulina este disponibilă numai în formulări injectabile, deoarece enzimele stomacului descompun preparatele orale înainte ca acestea să poată fi absorbite pentru a ajunge în sânge.

Dacă trebuie să vă administrați injecțiile de insulină zilnic, ar fi util să rămâneți cu un loc de injectare accesibil, care oferă cea mai bună eficacitate a medicamentului.

Acest articol oferă toate resursele pentru a urma mai bine instrucțiunile medicului dumneavoastră și pentru a vă asigura că adoptați tehnica corectă de injectare a insulinei.

Urmăriți în timp ce explorăm cele mai bune locuri de injectare a insulinei care fac ca rutina zilnică de medicamente să fie mai puțin o corvoadă!

Locurile de injectare a insulinei

Bărbat care folosește trusa de injecție cu insulină InsuJet
Bărbat care folosește trusa de injecție cu insulină InsuJet

Persoanele cu diabet se bazează pe administrarea de insulină prin seringi de insulină, stilouri cu insulină sau un injector cu jet de insulină fără ac pentru a controla glicemia.

Sunt proiectate să pătrundă doar în piele și să livreze medicamentul în țesutul subcutanat, care este stratul de grăsime care se află chiar sub piele.

Utilizarea unui flacon și a unei seringi cu un ac mai lung este o experiență diferită față de acele scurte ale stilourilor injectoare pentru insulină. Ambele diferă, de asemenea, de experiența cuiva care utilizează un sistem de administrare a insulinei fără ace.

Deci, haideți să explorăm locurile care oferă o absorbție bună a insulinei și susțin lungimea acului de insulină.

Abdomen

Mulți diabetici care iau insulină aleg abdomenul ca loc de injectare zilnică din toate motivele întemeiate.

În primul rând, este un loc ușor accesibil, care are o suprafață mare și permite rotația locului de injectare. Acele de insulină injectate subcutanat sunt, de asemenea, mai puțin dureroase din cauza stratului de grăsime care se acoperă de obicei pe mușchii abdominali.

Locul ideal de injectare este la aproximativ 2 inci de buric, oferindu-vă suficientă zonă pentru a lucra. Tot ce trebuie să faceți este să localizați țesutul gras între degete și să administrați doza de insulină folosind acul stiloului injector (pen).

Apoi urmați aceste instrucțiuni:

  • Introduceți stiloul injector (pen-ul) la un unghi de 90 de grade față de piele și apăsați pistonul în jos.

  • Țineți stiloul injector (pen-ul) pe loc și numărați șase secunde înainte de a-l scoate pentru a vă asigura că primiți doza completă de insulină.

  • Dacă utilizați lungimea corectă a acului, nu ar trebui să vă prindeți pielea pentru a-l injecta. Cu toate acestea, dacă sunteți foarte subțire, poate fi necesar să utilizați o lungime mai mică a acului.

  • Dacă utilizați sistemul fără ac, Insujet se menține în poziție timp de 10 secunde după activare, înainte de îndepărtarea de pe piele.

Trebuie să evitați injectarea medicamentului în orice țesut cicatricial pentru cea mai bună rată de absorbție a insulinei.

Țesutul fibros nu are o cantitate atât de bogată de sânge care să garanteze o bună absorbție a medicamentului și ar putea face injecția cu insulină ineficientă.

Coapsele

Pentru adulții slabi, injecțiile subcutanate abdominale ar putea fi puțin complicate. Aici intervine rolul injecțiilor pe coapse, un loc convenabil pentru auto-medicație. Locul ideal de injectare este la jumătatea distanței dintre articulațiile șoldului și genunchiului.

Dacă aveți îndoieli, măsurați o distanță de 4 inci de la șold, verificați de două ori cu estimarea la 4 inci de la genunchi și voilà, aveți locul potrivit pentru injectare.

Un alt punct de reținut atunci când faceți injecții pe coapsă este să vizați partea exterioară a piciorului, mai degrabă decât aspectul interior.

Asta pentru că interiorul coapsei are o rețea mai bogată de capilare sanguine, oferind acces direct la insulină în fluxul sanguin. Acesta nu este modul dorit de administrare a medicamentului, deoarece insulina trebuie să se stabilească în grăsimea subcutanată și să se îndrepte încet spre circulația sângelui.

De asemenea, merită remarcat faptul că injecțiile pe termen lung pe coapsă pot fi problematice pentru unii oameni. În timpul vizitelor de îngrijire a diabetului , unii pacienți raportează disconfort ușor în timp ce merg sau aleargă după injectarea cu insulină.

Vă rugăm să consultați furnizorul dumneavoastră de asistență medicală dacă aveți probleme și să discutați despre alte posibile locuri de injectare a insulinei care sunt mai convenabile.

Brațele superioare

Următoarele pe lista noastră sunt brațele superioare. Ar putea exista locuri mai bune pentru injectarea insulinei decât partea superioară a brațelor în ceea ce privește auto-medicația. Trebuie să ajungeți la țesutul adipos care se află deasupra mușchiului triceps, ceea ce poate fi dificil, mai ales pentru pacienții vârstnici cu diabet .

În cea mai mare parte, ar trebui să fiți bine când injectați insulină în partea din spate a brațului dvs. nedominant. Este întotdeauna recomandat să cereți ajutor dacă nu puteți ajunge la locul injectării, deoarece doriți întotdeauna să vă asigurați că primiți doza completă de insulină și că aveți un control excelent al zahărului din sânge.

Partea superioară a brațelor poate fi locul preferat pentru o pompă de insulină . Echipa ta de asistență medicală va lucra cu tine pentru a se stabili într-o zonă ușor accesibilă, care nu interferează cu mișcările zilnice ale brațelor.

Fesele

Fesele superioare sunt un alt loc de injectare a insulinei pe care îl puteți adăuga la rotația locului de injectare. Nu este de mirare că o astfel de locație nu este la fel de accesibilă când vine vorba de automedicație, la fel ca în cazul brațelor.

Pentru a atinge stratul de grăsime, trebuie să vă imaginați o linie care traversează fesele superioare. Acul de insulină trebuie să treacă chiar deasupra acestei linii, dar chiar sub talie.

Un ghid pas cu pas pentru injectarea insulinei

Să vă prezentăm tot ce aveți nevoie pentru o injecție adecvată de insulină . Vă rugăm să consultați întotdeauna echipa de asistență medicală primară atunci când vă gândiți la tehnica de injectare.

  • Spălați-vă mâinile cu apă și săpun înainte de a manipula flaconul de insulină, stiloul injector (pen-ul), acele sau duzele cu jet fără ace.

  • Dacă utilizați un preparat cu flacon de insulină, trebuie să rulați flaconul între mâini pentru a vă asigura că conținutul este amestecat corespunzător.

  • În ceea ce privește stilourile injectoare pentru insulină, trebuie să utilizați un ac nou pentru stilou injector și sunteți gata.

  • Extrageți doza corectă de insulină în seringă. În cazul unui stilou injector (pen) cu insulină, doar reglați cadranul pentru a se potrivi cu doza prescrisă.

  • Când manipulați o seringă sau un stilou injector cu insulină, trebuie să le țineți ca și cum ați ține un creion. Ciupiți un pliu al pielii cu suficientă grăsime corporală între degete și introduceți vârful acului. În funcție de dimensiunea acului, de grosimea stratului de grăsime și de instrucțiunile medicului dumneavoastră, puteți introduce acul la un unghi de 45 sau 90 de grade.

  • Împingeți încet pistonul pentru a injecta insulina. Asigurați-vă că ați administrat doza completă verificând că nu există resturi în seringă.

  • Scoateți acul și apăsați pe locul injectării folosind un tampon de bumbac.

  • Urmați recomandările corespunzătoare de eliminare pentru acul de insulină sau duza fără ac. În cazul unui stilou injector pentru insulină, puteți arunca vârful sau pur și simplu îl puteți recapitula pentru utilizări viitoare conform instrucțiunilor producătorului.

Sfaturi pentru injectarea insulinei

Acum că cunoașteți potențialele locuri de injectare a insulinei , aș dori să vă expun sfaturi esențiale pe care trebuie să le aveți în vedere pentru un proces fără probleme de administrare a medicamentelor.

Consultați furnizorul dvs. de asistență medicală

Unii oameni cu diabet ar putea crede că urmează doza corectă, dar nu văd modificări ale glicemiei . Dacă acesta este cazul dvs., este întotdeauna recomandat să vă consultați echipa de asistență medicală atunci când aveți îndoieli cu privire la dozaj, tehnica de injectare sau locul.

Este posibil să treceți cu vederea un lucru de bază care afectează absorbția insulinei și întârzie controlul optim al bolii, cum ar fi diferite locuri de injectare. Unele ace pentru stilou injector pentru diabet ar putea fi dificil de utilizat, așa că este întotdeauna o idee bună să le aduceți la următoarea întâlnire la medic și să vă asigurați că aplicați doza corectă.

De asemenea, luați în considerare adâncimile și unghiurile de inserție dacă utilizați pompe de insulină. Dispozitivele diferite au instrucțiuni de utilizare diferite.

Așadar, dacă treceți la un nou stilou injector (pen) sau o pompă de insulină, nu puteți presupune pur și simplu că noua dvs. configurație funcționează la fel ca vechile dispozitive pe care le cunoașteți deja.

Utilizați locuri de injectare rotative

Dacă utilizați în mod repetat același loc de injectare, corpul dumneavoastră ar putea începe să formeze țesut cicatricial ca răspuns la rănirea repetă. Pentru a evita acest lucru, tot ce trebuie să faceți este să urmați un ciclu de rotație a injecției conform recomandărilor NHS .

Dacă vă simțiți confortabil cu injecțiile abdominale, nu trebuie să treceți la partea superioară a coapselor. În schimb, puteți alege diferite regiuni din abdomen pentru a evita formarea nodulilor tari sub piele.

Păstrați un jurnal de bord

Asociația Americană de Diabet vă recomandă să păstrați un jurnal precis pentru toate injecțiile cu insulină. Trebuie să vă urmăriți doza, timpul de administrare și locul de injectare. Puteți găsi instrumente digitale pe smartphone-ul dvs. care fac un astfel de proces ușor și vă ajută să detectați anumite modele.

Ați putea încerca să fiți în concordanță cu momentul injectării insulinei pentru cel mai bun control glicemic? De asemenea, ar putea fi necesar să ajustați doza de insulină din timpul mesei, în funcție de cantitatea de alimente pe care o aveți pentru a menține nivelul normal de zahăr din sânge.

Utilizați insulină la temperatura camerei

Dacă vă păstrați flacoanele de insulină la frigider, este o idee bună să scoateți unul și să îl lăsați la temperatura camerei timp de 15 până la 30 de minute înainte de injectare. Dacă utilizați un flacon de insulină rece, este posibil să aveți mai multă durere cu injecțiile, care ar putea fi complet evitată prin planificarea corectă din timp.

Aruncați în siguranță acele de insulină

Acordați o atenție deosebită reglementărilor adecvate privind eliminarea acelor. Reutilizarea acelor nu este niciodată o idee bună și poate duce la un risc crescut de infecție și de dezvoltare a țesutului cicatricial. Aruncați întotdeauna acele folosite pentru insulină într-un recipient pentru obiecte ascuțite pentru a preveni rănirea prin înțepătură cu ac.

Absorbția insulinei

Diferite locuri de injectare a insulinei au rate de absorbție diferite. Injecția subcutanată abdominală asigură cea mai rapidă cale de absorbție a insulinei, urmată de partea superioară a brațelor și, în final, de coapse.

Acest lucru s-ar putea explica prin faptul că abdomenul are o rețea mai extinsă de capilare sanguine, oferind o suprafață mai mare de absorbție.

De asemenea, diferitele formulări de insulină au grade diferite de rate de absorbție. Insulina cu acțiune scurtă este destinată să fie administrată în timpul mesei, astfel încât oferă un vârf ridicat pentru un control bun al glicemiei după mese.

Între timp, formulările de insulină cu acțiune prelungită sunt concepute pentru o absorbție prelungită pe o perioadă mai lungă de timp pentru a menține nivelurile inițiale de insulină pe tot parcursul zilei.

Monitorizarea regulată a nivelului de glucoză din sânge este crucială, deoarece rata de absorbție a insulinei variază foarte mult de la o persoană la alta. Îngrijirea medicală personalizată asigură că astfel de variații sunt luate în considerare și asigură un control glicemic mai bun.

întrebări frecvente

Care este cel mai bun site pentru pompe de insulină?

Persoanele cu diabet pot purta pompe de insulină peste abdomen, brațe, coapse și fese. Preferințele personale, cerințele stilului de viață și confortul joacă un rol în alegerea locului pompei de insulină.

Care sunt efectele secundare ale injectării cu insulină?

Injecțiile repetate în același loc duc la acumularea de țesut gras sub piele, numită lipohipertrofie. Pe lângă impactul cosmetic al unor astfel de bulgări dure, ele afectează ratele viitoare de absorbție a insulinei și duc la îngrijirea suboptimă a diabetului.

Care sunt simptomele hipoglicemiei?

Injectarea unei doze de insulină mai mare decât cea prevăzută poate duce la scăderea nivelului zahărului din sânge. Hipoglicemia se prezintă ca amețeli, confuzie și transpirație. În cazuri severe, poate duce la pierderea conștienței.

Verificați-vă doza de insulină înainte de injectare și urmați o rutină strictă de monitorizare a zahărului din sânge.

În concluzie

Educația adecvată este cheia pentru asigurarea unui control glicemic optim. Începe prin a urma tehnica corectă de injectare a insulinei și alegerea locului de injectare adecvat. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor ( ECOC ) enumeră abdomenul, partea superioară a brațelor, coapsele și fesele ca locuri potențiale pentru injectarea insulinei.

Dacă locuiți singur și auto-medicația este o prioritate, puteți utiliza injecții abdominale sau superioare a coapsei. Injecțiile în partea superioară a brațelor și feselor pot necesita ajutor. Vorbește despre preocupările tale furnizorului tău de asistență medicală pentru a te asigura că planul tău de tratament se potrivește stilului tău de viață actual.

Este de remarcat faptul că alegerea locului de injectare vă poate afecta absorbția de insulină . Prin urmare, este mai bine să evitați injectarea insulinei într-un loc nou fără a contacta medicul dumneavoastră pentru a verifica dacă doza sau formulările dumneavoastră de insulină trebuie ajustate.

Coșul dvs

Coșul tău este momentan gol