#VALUE! #VALUE! Sari la conținut

Injecție fără ac: istoric, tipuri și utilizări (2023)

Content Team

|

|

7 min

Injecție fără ac: istoric, tipuri și utilizări (2023)

Injectarea insulinei cu un sistem de injectare InsuJet fără ac
Injectarea insulinei cu un sistem de injectare InsuJet fără ac

Fobia acelor vă poate face să vă fie teamă să luați medicamente sau injecții cu insulină. Și chiar dacă nu ți-e frică de seringi, cui îi place să fie înțepat în fiecare zi de un ac hipodermic?

De aceea , injecțiile fără ace câștigă popularitate.

Injecțiile fără ace vă permit să profitați la maximum de medicamente fără durerea și disconfortul cauzat de ace.

Sunt perfecte pentru persoanele cu diabet zaharat care iau insulină zilnic și pentru lucrătorii din domeniul sănătății care doresc să evite rănile provocate de ac.

În acest articol, vom acoperi tot ce trebuie să știți despre injecțiile fără ace, inclusiv istoric, tipuri, utilizări și multe altele!

Ce este o injecție fără ac?

O injecție fără ace poate lua medicamente injectabile fără a utiliza seringi cu ace tradiționale. De exemplu, cu un dispozitiv de injectare fără ac, vă puteți lua zilnic insulina fără a avea nevoie de un ac hipodermic sau de a folosi o pompă de insulină.

Injecțiile fără ace sunt o tehnologie relativ nouă care permite livrarea practic nedureroasă a medicamentelor transdermice (în straturile pielii). Acest lucru este deosebit de valoros pentru persoanele cu fobie de ac .

Tipuri de dispozitive de injectare fără ac

Pe piață sunt disponibile mai multe tipuri de sisteme de injecție fără ace, fiecare cu caracteristici și avantaje unice.

Acestea includ injectoare cu arc, injectoare cu pulbere și injectoare cu jet.

În unele situații clinice, electroporarea poate furniza vaccinuri ADN și medicamente pentru cancer.

Cel mai comun tip de injector fără ac este dispozitivul de injecție cu jet, utilizat pentru vaccinuri, insulină, hormoni și alte aplicații farmaceutice. InsuJet este un exemplu excelent de injector cu jet fără ac.

Injectoarele cu jet fără ace sunt adesea numite injectoare cu jet, pistoale cu aer sau injectoare pneumatice. Acestea pot fi fie de unică folosință, numite și DCIJ (injectoare cu jet cu cartuș de unică folosință), fie multifuncționale, numite și MUNJI (injectoare cu jet cu duză multifuncțională).

De câte ori poate fi folosit un injector depinde de tipul de medicament pe care îl luați și de producător.

De exemplu, InsuJet , un injector multifuncțional, poate fi folosit de până la 5.000 de ori pentru a vă elibera doza zilnică de insulină.

Cum funcționează o injecție fără ac?

Injecțiile fără ace au diferite mecanisme de acțiune care nu necesită o seringă pentru a pătrunde în piele. Fiind cel mai comun tip de injecții fără ace, să examinăm cum funcționează injectoarele cu jet, cum ar fi InsuJet .

Injectoarele cu jet sunt umplute cu medicamente lichide, cum ar fi insulina sau vaccinuri, iar un mecanism cu arc este activat în sistemul de injecție. Mecanismul cu arc reține aerul comprimat în interiorul dispozitivului medical, făcându-l pregătit pentru o injecție cu jet.

Când este timpul să vă luați medicamentul, apăsarea butonului de pe injectorul fără ace va elibera medicamentul ca un jet fin datorită presiunii ridicate acumulate în interior.

Jetul se deplasează cu o viteză extrem de mare și pătrunde în straturile pielii, pătrunzând prin porii microscopici. Diametrul curentului cu jet este de 3-10 ori mai mic decât cel al acelor hipodermice tipice, făcându-l mai ușor de trecut.

Odată ce medicamentul a intrat, acesta se dispersează uniform și în siguranță în țesutul subcutanat de sub piele.

Cu injectoarele fără ace , acest proces durează mai puțin de 1/10 de secundă și nu ar trebui să simți nimic.

Istoricul injecției fără ac

Injecția cu jet, așa cum o știm, este o metodă relativ nouă de administrare a medicamentelor. Cu toate acestea, tehnici similare au existat de secole, cum ar fi acvapunctura, care datează de la începutul anilor 1800.

Acvapunctura a fost folosită pentru a furniza jeturi de apă în anumite puncte de presiune din organism pentru a ameliora nevralgia (durerile nervoase).

Având rapid înainte până la începutul secolului al XX-lea, dispozitivele de injecție cu jet au fost dezvoltate așa cum le cunoaștem astăzi.

Cu toate acestea, acestea au fost utilizate în principal pentru studii clinice și setări de laborator, nu pentru uz public sau comercial.

În jurul anilor 1940-1950, anestezistul american Robert A. Hingson a creat primul injector fără ac pentru administrarea anesteziei locale.

Cu toate acestea, a fost utilizat în mod repetat cu diferiți pacienți și a dus la un focar de hepatită B , motiv pentru care

OMS ( Organizația Mondială a Sănătății ) a restricționat utilizarea acestuia pe atunci.

În anii 1990 s-au făcut progrese semnificative în tehnologia de injecție fără ac. Mai multe companii , precum VitaJet, BioJector, IJect și InsuJet au început să producă variante de injector cu jet.

Beneficiile injecțiilor fără ace

Injecție cu ac vs injecție fără ac
Injecție cu ac vs injecție fără ac

Injecțiile fără ace oferă mai multe beneficii față de injecțiile tradiționale cu ace. Iată câteva exemple:

Risc mai mic de răni prin înțepătură cu ace

Leziunile prin înțepături cu ace pot reprezenta un pericol profesional grav pentru lucrătorii din domeniul sănătății expuși la infecții transmise prin sânge, cum ar fi hepatita B și C și HIV.

De fapt, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) estimează că aproximativ 43% dintre lucrătorii din domeniul sănătății au suferit leziuni cu ace în 2020 .

Acest lucru se poate întâmpla și acasă dacă lăsați o seringă obișnuită întinsă sau nu o aruncați în mod corespunzător după ce ați luat medicamentele.

Oricine poate ridica seringa și se poate răni.

Injecțiile fără ace elimină acest risc, deoarece nu există sânge sau vârful acului implicat în injecții.

Absorbție mai rapidă a medicamentelor

Injectoarele fără ace, cum ar fi injectoarele cu jet, pot îmbunătăți penetrarea și absorbția medicamentelor prin țesutul pielii.

Acestea asigură că medicamentul este livrat în stratul corect și dispersează uniform moleculele de medicament pentru a facilita absorbția la nivel molecular.

Un injector cu jet furnizează, de asemenea, aceeași doză de fiecare dată, ceea ce duce la o biodisponibilitate mai bună, ceea ce înseamnă că obțineți doza corectă de medicament de care corpul dumneavoastră are nevoie.

Dacă luați insulină , aceasta îi permite să înceapă să funcționeze mai repede, menținând glicemia la un nivel optim, mai ales după mese.

Mai puțină anxietate pentru persoanele cu fobie de ac

Fobia acelor este o frică comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) estimează că 2 din 3 copii și 1 din 4 adulți suferă de fobie cu ac .

Dacă trăiți cu diabet și luați insulină zilnic în timp ce vă temeți de ace, poate fi debilitant, ducând chiar la anxietate.

Injecțiile fără ace elimină nevoia de ace tradiționale, ceea ce face ca dozele de insulină sau de medicamente să fie mult mai puțin stresante.

Mediu prietenos

Majoritatea injectoarelor multifuncționale fără ace sunt ecologice, deoarece elimină nevoia de seringi de unică folosință.

De exemplu, InsuJet are o duză reutilizabilă care poate fi folosită până la 14 zile fără a afecta performanța injecției.

Nu aveți nevoie nici de un container separat pentru deșeuri pentru ace, deoarece materialele InsuJet pot fi aruncate în siguranță împreună cu deșeurile menajere.

Practic nedureros și delicat cu pielea

Injecțiile fără ace sunt nedureroase, deoarece jeturile produse sunt mult mai mici decât un ac obișnuit de seringă.

De exemplu, InsuJet produce un curent cu jet cu un diametru de 150 μm, care este mai mic decât grosimea a 2 coli de hârtie obișnuită.

Acest diametru ultra-mic este blând cu pielea. Este puțin probabil să provoace sângerări, vânătăi sau leziuni ale pielii, spre deosebire de o seringă tradițională care poate provoca o reacție la locul injectării .

Utilizări ale injecției fără ac

Insujet: Kit de injecție fără ac
Insujet : Kit de injecție fără ac

Injecțiile fără ace sunt folosite în mai multe situații clinice și chiar acasă.

Iată câteva exemple.

Vaccinuri

Injectoarele cu jet multifunctionale sunt folosite pentru imunizarea in masa, ceea ce inseamna administrarea de vaccinuri diferitelor persoane cu acelasi dispozitiv.

Au fost folosite cu succes pentru vaccinuri precum rujeola, variola, HBV, holera, gripa si poliomielita, cu o rata de pana la 1.000 de imunizari pe ora !

Aceste injectoare fără ace au jucat un rol enorm în eradicarea completă a variolei , economisind bani și timp în timp ce vaccinau grupuri mari de oameni.

Singura preocupare atunci când se utilizează o injecție fără ace pentru imunizarea în masă este posibilitatea contaminării încrucișate.

Cu toate acestea, OMS și CDC au subliniat protocoale și circumstanțe detaliate pentru utilizarea și curățarea injectoarelor pentru a minimiza riscul.

Injectoarele de unică folosință fără ace sunt uneori folosite pentru a furniza vaccinuri pentru copii și adulți, deși sunt de obicei mai scumpe și mai puțin frecvente.

Diabet (injecții cu insulină)

Persoanele cu diabet zaharat care se bazează pe terapia cu insulină pot beneficia cel mai mult de o injecție fără ac precum InsuJet.

Injectoarele cu jet furnizează de fiecare dată doze precise de insulină fără ace, permițându-vă să vă controlați nivelul zahărului din sânge .

Acestea permit medicului dumneavoastră să determine dacă doza dumneavoastră de insulină funcționează fără să vă faceți griji cu privire la absorbția slabă a insulinei și la tehnicile incorecte de injectare, care sunt frecvente cu seringile.

Injectoarele cu jet sunt, de asemenea, mult mai ușoare pentru persoanele cu diabet care au dureri nervoase sau dificultăți în ținerea unei seringi și injectarea acesteia.

Injecții cu hormon de creștere

Injecțiile fără ace sunt, de asemenea, metode populare de administrare a hormonilor de creștere.

Hormonul de creștere este administrat în principal copiilor și adolescenților cu deficiențe. Mulți dintre ei se tem de ace și preferă o abordare fără ace.

Studiile au arătat, de asemenea, că hormonul de creștere este absorbit mult mai eficient și ajunge la sânge mai repede atunci când este administrat cu un injector cu jet decât o seringă tradițională.

Încheierea

Injecțiile fără ace sunt o schimbare în lumea administrării medicamentelor. Sunt o modalitate excelentă, neinvazivă, de a vă lua medicamentele fără să vă faceți griji pentru durere sau frica de ace.

Dacă sunteți un profesionist din domeniul sănătății , nu trebuie să vă faceți griji cu privire la rănile înțepate de ace sau la îmbolnăvirea vreunei boli transmise prin sânge. eu

Pentru persoanele care trăiesc cu diabet zaharat dependent de insulină, un sistem modern de injectare fără ace precum InsuJet ar putea fi răspunsul la orice îngrijorare pe care le-ar putea avea.

Coșul dvs

Coșul tău este momentan gol