#VALUE! #VALUE! Sari la conținut

Glicemia 101: Monitorizați și gestionați nivelurile de glucoză pentru o sănătate optimă [2023]

Content Team

|

|

8 min

Gestionarea diabetului nu înseamnă a renunța la lucrurile dulci din viață. Este vorba de a fi vigilent, de a urmări nivelul zahărului din sânge și de a ști cum să acționezi atunci când acestea fluctuează.

A învăța să monitorizezi și să gestionezi nivelul de glucoză din sânge este crucial pentru o viață mai sănătoasă, fără complicații, indiferent dacă ești sau nu diabetic. Este ușor odată ce știi câteva trucuri.

Luați în considerare acest articol ghidul pentru glicemia 101. Vă vom prezenta tot ce trebuie să știți pentru a vă monitoriza și optimiza nivelul de glucoză pentru a menține un stil de viață sănătos și fericit.

Glicemia 101: Ce este zahărul din sânge?

Sursa imaginii


Glicemia, sau glucoza din sânge, este cea mai simplă formă de zahăr din organism. Este sursa primară de energie pentru toate celulele corpului, organele și, cel mai important, creierul.

Toți carbohidrații pe care îi consumi devin în cele din urmă glucoză. Unii se ard pentru energie și funcțiile corpului, în timp ce restul determină nivelul de glucoză din sânge.

Nivelurile de zahăr din sânge pot fluctua de-a lungul zilei, iar hormoni precum insulina, care împinge glucoza în celule pentru a fi arse, pot regla aceste niveluri.

Dacă corpul dumneavoastră nu produce suficientă insulină (cum ar fi dacă aveți diabet de tip 1) sau insulina nu își poate face treaba în mod corespunzător (din cauza rezistenței la insulină , frecventă în diabetul de tip 2), nivelul zahărului din sânge crește.

Glicemia crescută pe termen lung, sau chiar scăderea zahărului din sânge, poate avea complicații profunde de sănătate. Acesta este motivul pentru care este esențial să monitorizați și să vă gestionați glicemia.

Nivelurile de glucoză din sânge: ce este normal, ridicat și scăzut?

Sursa imaginii


Nu există un răspuns simplu cu privire la citirile de glucoză „bune” sau „corecte”. Nivelurile optime ale zahărului din sânge depind de mai mulți factori, inclusiv dacă aveți diabet sau alte probleme de sănătate și tipul de test de sânge pe care îl utilizați.

Iată cum se interpretează valorile glicemiei:

Niveluri normale de zahăr din sânge

NIDDK (Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi) consideră următoarele intervale normale pentru persoanele sănătoase, non-diabetice:

  • Glicemia a jeun: 70-99 mg/dL

  • Nivelul de glucoză postprandial la 2 ore: 140 mg/dL sau mai mic

Dacă aveți diabet, poate fi dificil să rămâneți sub aceste intervale. NIDDK recomandă următoarele intervale țintă pentru diabetici :

  • Glicemia a jeun: 80-130 mg/dL

  • Nivelul de glucoză postprandial la 2 ore: <180 mg/dL

În plus, medicul dumneavoastră ar putea comanda un test A1C pentru a vă verifica nivelul de glucoză în ultimele trei luni. Sunteți considerat sănătos dacă rezultatele testului A1C sunt sub 5,7%.

Nivel scăzut de zahăr din sânge (hipoglicemie)

CDC (Centrul pentru Controlul Bolilor) consideră că orice sub 70 mg/dL este scăzut. Aceasta este cunoscută sub numele de hipoglicemie.

Dacă sunteți hipoglicemic, este posibil să aveți următoarele semne și simptome:

  • Bătăi neregulate ale inimii

  • Oboseală

  • Tremuratură

  • furnicături sau amorțeală pe față (în special pe buze)

Hipoglicemia severă este o afecțiune care pune viața în pericol, cu zahăr din sânge periculos de scăzut (sub 54 mg/dL). Poate duce la amețeli, dezorientare, convulsii și, la diabetici, chiar deces.

De aceea, este important să acordați atenție cauzelor hipoglicemiei, care includ:

  • Luând prea multă insulină

  • Consumați prea puțini carbohidrați în comparație cu doza de insulină

  • Consumul de alcool fără mâncare

  • Unele medicamente, cum ar fi chinina (medicament pentru malarie)

  • anorexie

  • Unele boli ale ficatului și rinichilor

Pentru a trata hipoglicemia, trebuie să consumați carbohidrați simpli sau băuturi dulci precum sucul de fructe. Dacă sunteți predispus la scăderea zahărului din sânge, puteți, de asemenea, să păstrați tabletele de glucoză cu dvs. în cazul în care nivelul scade.

Nivel ridicat de zahăr din sânge (hiperglicemie)

Nivelul ridicat de zahăr din sânge nu înseamnă neapărat că aveți diabet. Depinde cat de sus este.

Asociația Americană de Diabet consideră că glicemia a jeun de 100-125 mg/dL este un semn de prediabet . Cu unele modificări ale stilului de viață, cum ar fi dieta și activitatea fizică, vă puteți atinge obiectivele de glucoză din sânge și puteți evita medicamentele.

Pe de altă parte, nivelurile de glucoză a jeun de 126 mg/dL sau mai mari sunt un semn de diabet și hiperglicemie .

Medicul dumneavoastră vă va pune probabil să faceți un test A1C pentru a confirma diagnosticul. Dacă rezultatele testului A1C sunt de 5,7-6,4%, ești considerat prediabetic.

Un A1c de 6,5% sau mai mare indică diabet și hiperglicemie.

În plus, este posibil să simțiți câteva semne și simptome de hiperglicemie, cum ar fi:

  • Sete constantă

  • Urinare frecventa

  • Oboseală

  • Probleme de vedere

  • vezicule și tăieturi cu vindecare lentă

  • Pierdere în greutate inexplicabilă

  • Infecții frecvente (din cauza unui sistem imunitar slab)

Hiperglicemia prelungită, frecventă cu un control slab al glucozei, poate duce la complicații legate de diabet, cum ar fi insuficiență renală, boli cardiovasculare (boală de inimă), hipertensiune arterială și multe altele.

Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate deteriora vasele de sânge care traversează organismul către diferite organe și le poate afecta funcția.

Diabet și niveluri de glucoză

Sursa imaginii


Înainte de a vă ocupa de nivelurile ridicate de glucoză din sânge, mai întâi trebuie să identificați cauza de bază. Aceștia pot fi factori de stil de viață, cum ar fi dieta necorespunzătoare sau semnele unei boli precum diabetul.

Există trei tipuri de diabet:

  • Diabet de tip 2: cel mai frecvent tip de diabet în care nivelul de insulină este fie prea scăzut, fie corpul dumneavoastră nu o utilizează eficient. Medicul dumneavoastră ar putea include medicamente pe cale orală sau terapia cu insulină în planul dumneavoastră de tratament pentru diabet.

  • Diabet gestațional: un tip temporar de diabet care apare la mamele însărcinate în apropierea săptămânii 24-28 de sarcină din cauza modificărilor hormonale. Glicemia dumneavoastră va reveni probabil la intervalul sănătos după naștere.

Cu toate acestea, monitorizarea și menținerea nivelului de glucoză din sânge este crucială, chiar dacă luați medicamente sau insulină.

Monitorizarea nivelurilor de glucoză: Cum se măsoară zahărul din sânge

Există mai multe metode de măsurare a nivelului de zahăr din sânge, atât acasă, cât și la cabinetul unui medic.

Cele mai comune două dispozitive de testare la domiciliu sunt:

  • Monitorul continuu de glucoză (CGM) : este un senzor minuscul introdus sub piele, de obicei braț sau stomac. Acesta vă măsoară automat nivelurile de glucoză pe parcursul zilei și trimite citirile către telefon sau dispozitivul dvs. portabil și nu necesită o probă de sânge;

  • Glucometrul (sau glucometrul) : este o metodă comună prin care puneți o picătură de sânge pe o bandă de testare și o introduceți într-un dispozitiv mic pentru a obține o citire.

În afară de acestea, aveți la dispoziție și mai multe tipuri de analize de sânge.

Teste de glucoză din sânge

Testele de sânge sunt cel mai simplu mod de a vă măsura nivelul de glucoză din sânge și de a determina cât de bine vă gestionați diabetul. Iată cele mai frecvente teste pentru monitorizarea zahărului din sânge:

Testul glicemiei a jeun (FBS).

Acest test măsoară nivelul de zahăr din sânge, ceea ce înseamnă că trebuie să postești cel puțin 8 ore înainte de test. Ai voie să bei apă plată, dar mâncarea este interzisă. Oferă o indicație decentă a nivelului mediu de zahăr din sânge fără interferențe alimentare.

Medicii folosesc de obicei testul de zahăr din sânge mai întâi pentru a vă evalua nivelul inițial de glucoză.

Test de zahăr din sânge aleatoriu

Un test aleatoriu de zahăr din sânge vă măsoară glicemia în orice moment al zilei, indiferent dacă ați mâncat sau nu.

Nu trebuie să vă pregătiți pentru asta; vă puteți măsura aleatoriu glicemia de mai multe ori pe parcursul zilei.

Dacă efectuați o măsurătoare aleatorie la două ore după masă, citirea se numește glicemie postprandială de 2 ore.

Testul de toleranță la glucoză orală (OGTT)

OGTT este similar cu testul de glicemie a jeun, deoarece trebuie să postești cu cel puțin 8 ore înainte. Cu toate acestea, OGTT se face la un cabinet medical, unde vi se administrează o băutură dulcioasă, iar glicemia este monitorizată îndeaproape.

Indică modul în care corpul dumneavoastră tratează glucoza și efectul acesteia asupra nivelului de zahăr din sânge.

Testul A1c

Testul A1c sau hemoglobina A1C se face într-un cadru profesional, în mod ideal la fiecare trei luni, potrivit Asociației Americane de Diabet.

Oferă o estimare aproximativă a nivelului mediu de zahăr din sânge în ultimele 2-3 luni, măsurând cantitatea de zahăr stocată în celulele roșii din sânge.

Sfaturi pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge

Sursa imaginii

Controlul adecvat al zahărului din sânge este esențial pentru persoanele sănătoase și cu atât mai mult pentru persoanele cu diabet. S-ar putea să nu existe un remediu pentru diabet, dar există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă menține glucoza cât mai aproape de nivelul normal.

Iată câteva sfaturi importante de reținut:

  • Activitate fizică moderată: Exercițiul necesită energie, ceea ce face corpul să ardă mai multă glucoză pentru combustibil. De asemenea, exercițiile fizice fac organismul mai sensibil la insulină, îmbunătățind nivelul zahărului din sânge. Țintește-te pentru aproximativ 150 de minute de exerciții fizice moderate pe săptămână.

  • Hidratare adecvată: a rămâne hidratat înseamnă că mai multă apă este absorbită în sânge, diluând orice exces de glucoză pe care l-ați putea avea. Încercați să beți 1,5-2L de apă pe zi pentru a vă menține hidratat.

  • Un somn bun de noapte: Nu dormi suficient duce la un metabolism slab al glucozei. Asigurați-vă că aveți 7-8 ore de somn de calitate în fiecare noapte.

  • Managementul stresului: Stresul duce la creșterea zahărului din sânge. Încercați să vă reduceți nivelul de stres prin meditație, mers pe jos sau făcând alte activități care vă plac.

  • Numărarea carbohidraților: Urmărirea numărului de carbohidrați care intră în organism vă poate ajuta să vă gestionați nivelul de glucoză și, dacă luați injecții cu insulină, urmați recomandările medicului dumneavoastră la scrisoare.

  • Mai puțin alcool: consumul de alcool poate duce la un nivel periculos de scăzut al zahărului din sânge, deoarece alcoolul împiedică ficatul să elibereze glucoză în sânge. De asemenea, afectează producția de insulină. Încercați să reduceți consumul de alcool pentru a vă îmbunătăți controlul zahărului din sânge.

  • Modificarea dietei: ține-te de alimente bogate în nutrienți care nu vor provoca fluctuații ale nivelului de glucoză din sânge. Proteinele și grăsimile sănătoase vă afectează pozitiv glicemia, în timp ce grăsimile saturate, zaharurile și sarea ar trebui să fie mai puțin prezente în dieta dumneavoastră.

  • Acordați atenție medicamentelor: unele medicamente, cum ar fi statine și diuretice (medicamente pentru colesterol și tensiunea arterială), vă pot crește nivelul zahărului din sânge. Dacă începeți orice medicament nou prescris, informați-vă medicul sau echipa de îngrijire a diabetului.

Încheierea

Cu instrumentele, îndrumările și mentalitatea potrivite, vă puteți monitoriza și optimiza nivelul de glucoză din sânge pentru o viață mai sănătoasă și mai fericită.

Acum că știți totul despre glicemia și cum funcționează, sunteți pregătit pentru orice scăderi sau vârfuri care vă ies în cale.

Dacă luați și insulină, vă oferim un sistem de injectare fără ace pentru a face gestionarea stării dumneavoastră mult mai ușoară. Contactați-ne astăzi pentru mai multe informații.

Coșul dvs

Coșul tău este momentan gol