8 diferențe între prediabet și diabet (2023)
|
|
10 min
#VALUE! #VALUE!
Sari la conținut|
|
10 min
Potrivit cercetărilor publicate în Diabetes Journal, aproximativ 5,8% din populația lumii are prediabet începând cu 2021 .
Cu toate acestea, prediabetul nu se prezintă de obicei cu simptome; multe rămân nediagnosticate pentru o lungă perioadă de timp.
Este de remarcat faptul că nivelurile de zahăr din sânge în prediabet rămân sub pragul necesar pentru a diagnostica diabetul. Cu toate acestea, dacă este lăsat nesupravegheat, riscul de a evolua spre diabet este foarte mare.
Acest articol va explora unele dintre principalele diferențe dintre prediabet și diabet . Astfel de distincții vă pot oferi mai multe informații despre când să căutați un profesionist din domeniul sănătății, să controlați eficient nivelul ridicat de zahăr din sânge și să minimizați riscul de diabet.
În timp ce ambele afecțiuni afectează nivelul zahărului din sânge , există câteva distincții cheie.
După cum sugerează și numele, prediabetul se referă la afecțiunea care ar putea precede diabetul. Aici, nivelurile de glucoză din sânge sunt mai mari decât în mod normal, dar încă nu sunt suficient de mari pentru a obține un diagnostic de diabet.
Prediabetul prezintă un risc crescut pentru mai multe alte probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială.
Principalii factori de risc pentru prediabet includ:
Un stil de viață sedentar: a fi inactiv fizic
Obezitatea / excesul de greutate.
Fumat
Consumul ridicat și frecvent de alcool etc.
Tensiune arterială crescută.
Vârsta: riscul crește pe măsură ce îmbătrânim.
Istoric familial (genetică).
Originea etnică.
Vestea bună este că prediabetul poate fi reversibil cu o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și scădere în greutate .
Mesajul de aici este că detectarea precoce a prediabetului este cheia pentru evitarea consecințelor mai grave asupra sănătății care vin cu nivelurile necontrolate de zahăr din sânge.
Aceasta este cea mai comună formă a afecțiunii. Bătrânețea, obezitatea și un stil de viață sedentar sunt factori de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2.
Principalul mecanism din spatele bolii este rezistența la insulină . Celulele corpului nu sunt capabile să utilizeze eficient insulina. Acest lucru se traduce prin niveluri mai ridicate de zahăr din sânge, deoarece celulele nu pot preluaglucoza în circulație și o descompune pentru a produce energie.
Diabetul de tip 1 este considerat mai puțin frecvent, deoarece reprezintă doar 5 până la 10% din toate cazurile. Este legat de afectarea capacității pancreatice normale de a produce insulină.
Factorii genetici și de mediu contribuie la dezvoltarea diabetului de tip 1 .
Acest tip de diabet se dezvoltă exclusiv în timpul sarcinii. După naștere, nivelul zahărului din sânge se normalizează, iar funcțiile metabolice ale mamei revin la normal.
Cu toate acestea, mamele care s-au confruntat cu diabet gestațional au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 în continuare. Au nevoie de teste de sânge regulate pentru a ajuta la detectarea fluctuațiilor precoce ale nivelului de glucoză din sânge și pentru a oferi îngrijire în timp util a diabetului.
Acum că există o linie clară între prediabet și diabet, haideți să intrăm în detaliile esențiale și să vedem cum diferă cele două afecțiuni:
CDC raportează că37,3 milioane de americani au avut diabet în 2019 , în timp ce aproximativ 96 de milioane au avut prediabet. Aproximativ 8,5 milioane dintre ele nu au fost încă diagnosticate, subliniind cât de mult mai multe resurse pot fi alocate pentru depistarea precoce și screening-ul.
În Marea Britanie, NHS England (2023) a raportat că în prezent există două milioane de oameni în Anglia cu risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2
Vedem aceleași tendințe la scară globală. Există o discrepanță între numărul real de persoane cu niveluri scăzute de glucoză din sânge și cele diagnosticate cu prediabet. Se estimează că populația globală cu prediabet va crește de la 5,8% în 2021 la 6,5% în 2045.
Nu este surprinzător să vedem multe programe de prevenire dedicate limitării progresului bolii înainte ca aceasta să atingă punctul ireversibil de neîntoarcere. Puteți citi mai multe statistici despre prediabet și diabet, vizitând site-urile Asociației Americane de Diabet și NHS England : Programul de prevenire a diabetului NHS.
Programul național de prevenire a diabetului, cu sediul în SUA, a stabilit diferite criterii de diagnosticare pentru limitarea diagnosticului de prediabet sau diabet. Rețineți că testul la alegere trebuie repetat de două ori înainte de a pune un diagnostic definitiv.
În Marea Britanie, Healthier You NHS Diabetes Prevention Program (NDPP) sprijină servicii în Anglia pentru persoanele cu hiperglicemie non-diabetică sau femeile cu antecedente de diabet gestațional și normoglicemie, care prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.
Glicemia a jeun : Un astfel de test de sânge necesită un post de cel puțin 8 ore sau peste noapte. Se prelevează apoi o probă de sânge, iar prediabetul este foarte probabil dacă nivelul zahărului din sânge este între 100 și 125 mg/dl.
Testul de toleranță la glucoză pe cale orală : La fel ca testul de glucoză plasmatică a jeun, trebuie să postești timp de 8 ore înainte de a face testul. Este înregistrat un nivel de bază al glucozei din sânge și apoi vi se va cere să consumați băuturi dulci cu o concentrație de glucoză calculată meticulos. Două ore mai târziu, nivelurile de zahăr din sânge sunt măsurate din nou, iar prediabetul este diagnosticat atunci când valorile testului sunt între 140 și 199 mg/dl. (În Marea Britanie, acesta este rar folosit clinic pentru diagnosticarea hiperglicemiei în afara sarcinii)
Hemoglobina A1C ( HbA1C ) : Acest test măsoară procentul de hemoglobină glicata. În altă parte, aceasta analizează procentul de glucoză legat de hemoglobină printr-o reacție ireversibilă, non-enzimatică. Un astfel de test arată nivelul zahărului din sânge din ultimele 2 sau 3 luni. Pentru un diagnostic de prediabet , ai nevoie ca nivelul HbA1C să scadă între 5,7% și 6,4%.
Glicemia a jeun : Potrivit Asociației Americane de Diabet , diabetul este diagnosticat atunci când nivelurile de glucoză a jeun sunt mai mari de 126 mg/dl în două ocazii diferite. În Marea Britanie, o concentrație a glucozei plasmatice a jeun ≥ 7,0 mmol/l (sânge integral ≥ 6,1 mmol/l) poate indica diabet, deși se va utiliza mai mult de 1 test pentru a confirma diabetul.
Test de toleranță la glucoză orală : La două ore după consumarea unei soluții zaharoase, nivelurile de zahăr din sânge trebuie să fie mai mari de 200 mg/dl pentru un test de toleranță la glucoză afectată. (În Marea Britanie, o concentrație de glucoză în plasmă la două ore ≥ 11,1 mmol/l la două ore după 75 g de glucoză anhidră într-un test oral de toleranță la glucoză) Din nou, testul trebuie repetat cu altă ocazie înainte de a se face un diagnostic final de diabet.
HbA1C : După cum v-ați aștepta, nivelurile de hemoglobină A1C pentru a diagnostica diabetul sunt mai mari decât cele pe care le-am observat anterior cu prediabet. Aici, hemoglobina A1C este mai mare sau egală cu 6,5%.
În cea mai mare parte, prediabetul este o afecțiune tăcută, fără simptome vizibile. Acest lucru necesită o atenție mai mare la semnele de avertizare pentru a solicita asistență medicală și a face mai multe teste înainte ca starea să se agraveze. Persoanele cu prediabet pot raporta modificări ușoare ale frecvenței de urinare, oboseală inexplicabilă și sete crescută.
Pe de altă parte, atâta timp cât diabetul este controlat , afecțiunea nu provoacă niciun simptom de suferință. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de glucoză din sânge sunt dăunătoare pentru o varietate de sisteme de organe, iar acestea sunt responsabile pentru prezentarea clasică a diabetului zaharat.
Diabeticii au de obicei următoarele simptome:
Creșterea semnificativă a urinării care ar putea trezi pacientul în timp ce doarme.
Creșterea setei de a înlocui pierderea de lichide prin urinare.
Pierdere în greutate inexplicabilă din cauza incapacității organismului de a utiliza zahărul din sânge circulant. Acest lucru duce la consumul rezervelor de glicogen și grăsimi ale organismului.
Circulația sanguină afectată din cauza nivelului ridicat de glucoză din sânge afectează vasele de sânge. Acest lucru explică de ce persoanele cu diabet au o capacitate afectată de a vindeca rănile.
Susceptibilitate crescută la infecții din cauza vindecării slabe a rănilor și a disponibilității unor niveluri mai mari de zahăr pe care bacteriile se dezvoltă.
Îngrijirea celor două condiții necesită, de asemenea, abordări diferite.
Comunitatea științifică caută mereu abordări bazate pe dovezi pentru a preveni evoluția prediabetului la diabet.
Un medicament oral pentru scăderea glicemiei, cum ar fi metformina , poate fi utilizat pentru a trata diabetul. Sunt disponibile și alte medicamente.
Intervențiile legate de stilul de viață , cum ar fi consumul de alimente sănătoase, pierderea în exces de greutate și menținerea activității fizice pot ajuta la reducerea factorilor de risc pentru progresia prediabetului.
Limitarea consumului de alcool și tutun poate face minuni pentru sănătatea dumneavoastră generală.
Deși persoanele cu diabet pot beneficia de aceleași strategii de management , planurile de tratament implică mai mulți piloni esențiali. Medicamentele orale pentru scăderea glicemiei sunt eficiente în diabetul de tip 2, deoarece îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și permit celulelor corpului să profite la maximum de nivelurile de hormoni circulanți, indiferent cât de scăzute pot fi.
Deoarece pancreasul unui pacient cu diabet de tip 1 nu poate produce insulină, acesta are nevoie de terapie cu insulină .
Pentru cel mai bun control glicemic, injecțiile cu insulină ar trebui să stimuleze tiparele normale de secreție hormonală din organism. Formulările cu acțiune rapidă trebuie luate înainte de mese, astfel încât vârful de insulină să coincidă cu momentul în care carbohidrații simpli sunt absorbiți și determină creșterea nivelului de zahăr din sânge.
Discutarea diferitelor planuri de management este următoarea perfectă pentru modul în care prediabetul și diabetul se compară în ceea ce privește reversibilitatea. Odată cu schimbări consistente ale stilului de viață, prediabetul este reversibil, iar nivelul de glucoză a jeun afectat se poate normaliza.
În schimb, mecanismul de bază pentru diabet este de obicei ireversibil. Rezistența crescută la insulină pune un stres suplimentar asupra celulelor pancreatice producătoare de insulină. La un moment dat, astfel de celule vor fi epuizate și nu vor mai putea produce insulină. Controlul adecvat al bolii întârzie un astfel de efect și minimizează riscurile de apariție a complicațiilor legate de diabet.
Deoarece prediabetul și diabetul se află pe același spectru de boli, factorii de risc ai ambelor afecțiuni sunt mai mult sau mai puțin aceiași. Principala diferență este legată de severitatea expunerii și de numărul de factori de risc la care individul este expus simultan.
Iată câțiva dintre factorii care cresc probabilitatea de prediabet și diabet :
Fiind peste 45 de ani
Având antecedente familiale de diabet de tip 2
Lipsa activității fizice
Un procent mai mare de grăsime viscerală
Nu urmați obiceiurile alimentare sănătoase
Având anumite boli, cum ar fi sindromul ovarului polichistic
Sunt recomandate controale regulate cu medicul dumneavoastră pentru a asigura monitorizarea și gestionarea eficientă a diabetului dumneavoastră. Astfel de vizite ar trebui să implice prelevarea de probe de sânge și testarea nivelului de zahăr din sânge , verificări ale picioarelor, verificări ale greutății și revizuiri ale stilului de viață.
Acest lucru poate fi completat cu teste de sânge regulate la domiciliu și solicitarea de asistență medicală imediată la observarea unor fluctuații grave față de valoarea inițială.
Pe de altă parte, pacienții cu diabet au nevoie de teste mai frecvente, mai ales dacă au un control suboptim al bolii.
Pe baza rezultatelor, medicamentele orale care scad glicemia și doza de insulină pot fi modificate pentru a obține cea mai bună îngrijire.
Prediabetul nu ar trebui să prezinte probleme serioase de viață, mai ales dacă afecțiunea este controlată și nu progresează în diabet.
Nu același lucru se poate spune despre diabet, deoarece tulburarea metabolică are potențiale rezultate negative asupra sănătății generale și calității vieții.
Iată câteva dintre complicațiile asociate diabetului:
Risc crescut de boli de inimă, inclusiv atacuri de cord și accident vascular cerebral.
Boală renală cu pierdere progresivă a funcției care ar putea necesita dializă sau transport în cazuri severe.
De-a lungul timpului, nivelurile ridicate de glucoză din sânge pot provoca leziuni ale nervilor , care începe ca furnicături sau amorțeli la nivelul mâinilor și picioarelor. Afecțiunea poate evolua spre pierderea completă a senzației, crescând susceptibilitatea la leziuni ale picioarelor.
Nivelurile mai ridicate ale zahărului din sânge pot deteriora vasele de sânge ale retinei, stratul nervos sensibil la lumină al ochilor. Acest lucru poate duce la vedere încețoșată, modificări frecvente ale lentilelor prescrise și, în cele mai severe cazuri, poate duce la orbire.
Până acum, ar trebui să apreciați eforturile serioase dedicate diagnosticării prediabetului în stadiile sale incipiente și prevenirii progresiei bolii către diabet. Grupurile cu risc ridicat și persoanele cu prediabet ar trebui să fie deosebit de vigilente în monitorizarea nivelului ridicat de zahăr din sânge.
Pe lângă efectuarea controalelor regulate și consultarea furnizorului de asistență medicală, puteți adopta o serie de intervenții pozitive privind stilul de viață pentru a evita dezvoltarea diabetului . Menținerea unei greutăți sănătoase, a fi activ fizic și a adopta modele de alimentație sănătoasă pot ajuta la minimizarea riscului de a dezvolta diabet.