Plan de management al diabetului: Lista de verificare zilnică în 8 pași (2023)
|
|
12 min
#VALUE! #VALUE!
Sari la conținut|
|
12 min
A trăi cu diabet zaharat este un joc constant al lui Jenga, în care fiecare bloc este un aspect al unui plan bun de gestionare a diabetului . Fii prea nesăbuit cu unul dintre acele blocuri și totul se va prăbuși.
Dacă nu vă organizați și nu vă planificați cum să vă îngrijiți diabetul, poate fi copleșitor. Aici intervine un plan de management al diabetului. Acesta vă ajută să vă mențineți sub control nivelul zahărului din sânge și vă îmbunătățește calitatea vieții.
În acest articol, vom discuta despre diferitele aspecte ale unui plan de diabet și o listă de verificare zilnică în 8 pași pentru a vă ajuta să păstrați controlul.
Un plan de management al diabetului sau un plan de îngrijire a diabetului este un instrument care îi ajută pe cei cu afecțiune să își gestioneze starea și să își îmbunătățească calitatea vieții de zi cu zi.
Vă spune cum să vă optimizați nivelul zahărului din sânge pe parcursul zilei. Un plan de gestionare a diabetului ia în considerare vârsta, programul zilnic, obiceiurile alimentare, activitatea fizică, medicamentele și alți factori care vă pot afecta sănătatea generală.
Deoarece diabetul este o afecțiune cronică cu tone de efecte secundare grave, un plan de îngrijire a diabetului pe termen lung vă poate ajuta să rămâneți pe drumul cel bun și să aveți control.
Un plan de îngrijire a diabetului include linii directoare generale și specifice despre cum să gestionați diabetul și să vă optimizați nivelul de glucoză din sânge.
Vă spune ce ar trebui să faceți și să monitorizați în fiecare zi, la fiecare trei luni și la fiecare 6-12 luni pentru a vă controla glicemia.
Iată ce puteți găsi într-un plan de îngrijire a diabetului:
O parte a planului dumneavoastră de îngrijire a diabetului este să știți când și cât de des să vă verificați nivelul glicemiei.
Unele teste trebuie făcute în anumite momente ale zilei sau în preajma meselor, în timp ce altele pot fi efectuate la fiecare câteva luni.
De exemplu, Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi (NIDDK) recomandă efectuarea unui test A1C la fiecare trei luni .
Acest test îl ajută pe medicul dumneavoastră să determine cât de bine răspundeți la medicamente și cât de aproape sunteți de obiectivele tratamentului.
Planul dumneavoastră de îngrijire ar trebui să sublinieze tipul de medicamente pentru diabet pe care le luați, doza zilnică adecvată și ce se întâmplă dacă săriți peste o doză.
De asemenea, vă spune ce să faceți dacă aveți glicemie scăzută (hipoglicemie) din cauza medicamentului.
De exemplu, ar putea fi necesar să purtați tablete de glucoză pentru tratarea hipoglicemiei.
Planul dumneavoastră de îngrijire a diabetului ar trebui să sublinieze restricțiile alimentare sau recomandări pentru optimizarea nivelului de zahăr din sânge.
Indică limita zilnică de carbohidrați, ce trebuie să faceți dacă mâncați prea mult sau prea puțin și cum alimentele vă pot afecta nivelul de glucoză.
Un plan de îngrijire tipic include obiective săptămânale pentru exerciții fizice și vă ajută să desfășurați activitatea fizică conform programului dvs.
De asemenea, ia în considerare efectul pe care exercițiul îl poate avea asupra glicemiei și ajustează doza de medicamente în consecință.
Echipa dumneavoastră de asistență medicală poate adăuga examinări și controale la planul dumneavoastră de îngrijire a diabetului.
Trebuie să vă verificați picioarele pentru tăieturi sau vezicule, să faceți examinări ale ochilor și să urmați igiena dentară adecvată. Testele funcției renale și profilurile lipidice sunt de asemenea importante.
Toți acești factori vă vor ajuta să evitați complicațiile potențial grave, care sunt frecvente în cazul controlului slab al diabetului și al glicemiei crescute.
Nu poți lovi o țintă pe care nu o poți vedea. Un plan de îngrijire a diabetului vă spune dacă sunteți pe calea cea bună și dacă atingeți sau nu obiectivele de tratament.
Vă dă putere să trăiți o viață mai fericită, mai sănătoasă, fără complicații și probleme de sănătate legate de diabet.
Mai mulți specialiști pot fi implicați în crearea planului dvs. de îngrijire personalizat și să vă ajute să îl monitorizați.
Un dietetician înregistrat
Personalul școlii și cabinetul asistentei medicale (în cazul unui plan de îngrijire a diabetului zaharat al unui copil)
Medicul dumneavoastră sau echipa de îngrijire a diabetului
Un specialist certificat în îngrijirea și educația diabetului
Doctorul dvs. de ochi
Acum că înțelegeți părțile unui plan de îngrijire a diabetului și cum funcționează acesta, haideți să explorăm pașii pe care îi puteți lua pentru a vă implementa planul.
Uneori trebuie să observați când aveți un nivel ridicat sau scăzut de zahăr din sânge.
S-ar putea să credeți că faceți totul corect și vă urmați planul de gestionare a diabetului, dar aveți un control slab asupra nivelului de zahăr din sânge.
Acesta este motivul pentru care monitorizarea glicemiei trebuie să facă parte din lista de verificare zilnică.
Testele zilnice de zahăr din sânge vă pot spune dacă medicamentele dumneavoastră pentru diabet sunt eficiente. De asemenea, vă poate ajuta medicul să determine dacă dozele de medicamente necesită ajustare.
În funcție de înregistrările dvs., medicul dumneavoastră vă poate schimba cu totul medicamentele pentru diabet, vă poate începe să faceți injecții cu insulină (sau o pompă de insulină) sau să vă ajusteze anumite aspecte ale stilului dvs. de viață.
Monitorizarea nivelului de zahăr din sânge vă poate ghida alegerile legate de dieta și activitatea fizică. Unele alegeri alimentare îți mențin glicemia în intervalul optim, în timp ce altele au efectul opus.
Notați măsurătorile glicemiei într-un jurnal de bord sau în aplicația de note de pe telefon. Asociația Americană de Diabet încurajează toți diabeticii să împărtășească aceste note cu medicii lor, astfel încât aceștia să poată evalua eficacitatea planului lor de tratament pentru diabet.
CELE MAI BINE PENTRU VERIFICAREA GLUCOZEI din SÂNGE
Puteți măsura oricând nivelul zahărului din sânge acasă folosind un glucometru.
Cu toate acestea, este o practică obișnuită să vă verificați glicemia în următoarele perioade:
La prima oră dimineața, înainte de a mânca sau de a bea
Chiar înainte de masă
Două ore după masă
Înainte de a merge la culcare
Evaluați cât de bine este sub control diabetul dumneavoastră în funcție de nivelul zahărului din sânge. În cele mai multe cazuri, măsurătorile înainte și după masă vă vor oferi cea mai bună indicație.
În calitate de diabetic, doriți ca nivelul de zahăr din sânge înainte de masă să fie în jur de 80 până la 130 mg/dL, iar nivelurile după masă să fie mai mici de 180 mg/dL .
Uneori, medicul dumneavoastră vă va prescrie medicamente pentru diabet atunci când dieta, exercițiile fizice și alte modificări ale stilului de viață nu sunt suficiente. Aceste medicamente vă pot ajuta să vă controlați nivelul zahărului din sânge și să împiedicați creșterea sau scăderea acestora.
Tipul de medicamente pentru diabet pe care le luați, fie că sunt medicamente orale sau injecții cu insulină, depinde de severitatea stării dumneavoastră și de cât de bine răspundeți la o dietă și la un plan de exerciții fizice.
Asigurați-vă că respectați programul de dozare, care face parte din planul dumneavoastră de îngrijire a diabetului.
Dacă începeți orice nou medicament pentru colesterol sau hipertensiune arterială, informați medicul sau farmacistul.
Unele medicamente pot dilua efectul altor medicamente sau le pot anula cu totul. Echipa dumneavoastră de asistență medicală poate ajuta la identificarea potențialelor interacțiuni medicamentoase.
Nivelurile crescute de glucoză din sânge pot deteriora vasele de sânge din picioare. De aceea, cei cu diabet zaharat sunt predispuși la probleme cu picioarele, dintre care cel mai grav este piciorul diabetic . Zgârieturile minore, veziculele și ulcerele se vindecă mult mai lent.
Pentru a înrăutăți lucrurile, s-ar putea să nu simți aceste răni mici, deoarece glicemia crescută afectează și terminațiile nervoase din picioare. Ai putea avea o infecție severă a piciorului și nici măcar să nu o observi.
Pe scurt, este necesară verificarea picioarelor pentru zgârieturi și semne de infecție. Vă rugăm să vă obișnuiți să vă uitați peste picioare înainte de a merge la culcare și să vă asigurați că pielea este uscată și intactă.
Țineți cont de următoarele practici pentru a preveni problemele cu picioarele:
Fii atent: caută roșeață, tăieturi și modificări ale pielii. Daca aveti bataturi sau calusuri, consultati medicul inainte de a le indeparta pentru a nu lasa taieturi sau zgarieturi.
Spălați-vă picioarele zilnic: Folosiți apă caldă și săpun, apoi uscați-le corespunzător. Puteți folosi pudră de talc între degetele de la picioare pentru a absorbi umezeala, dar evitați să folosiți loțiuni sau substanțe pe bază de apă.
Nu merge desculț: poartă pantofi care ți se potrivesc corect și evita să mergi desculț. Este mai bine să porți șosete sub pantofi, dar asigură-te că nu sunt prea strâmți.
Păstrați sângele să curgă: dacă o mare parte a zilei dvs. implică să stați pe scaun, mișcați-vă degetele de la picioare și înconjurați picioarele din când în când pentru a menține sângele să curgă către picioare.
Bacteriile, ciupercile și alți microbi se dezvoltă în medii bogate în glucoză. Acesta este motivul pentru care nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot cauza acumularea plăcii și pot duce la mai multe probleme de sănătate orală.
Dacă este lăsat necontrolat, diabetul poate duce în cele din urmă la gingivita și afecțiunile gingiilor.
Asociația Americană de Diabet recomandă periajul de două ori pe zi și folosirea aței dentare zilnic pentru a evita problemele dentare. Vizitați-vă medicul dentist de cel puțin două ori pe an pentru a vă verifica sănătatea orală.
Activitatea fizică regulată este o parte majoră a planului dumneavoastră de tratament pentru diabet.
Mulți prediabetici evită cu totul să ia medicamente, alegând să își ajusteze nivelul de activitate fizică și să mănânce mai sănătos. Exercițiile fizice regulate reprezintă un drum lung pentru diabetici.
Când faci exerciții fizice, corpul tău se transformă în glucoză ca sursă de energie musculară.
Exercițiile fizice stimulează, de asemenea, organismul să producă insulină, scăzând zahărul din sânge și un control mai bun al diabetului.
Exercițiile nu trebuie să includă alergarea sau ridicarea greutăților. Puteți încorpora aceste activități în planul dvs. de exerciții, dar chiar și activitățile ușoare, cum ar fi grădinăritul sau a rămâne pe picioare, contează.
În mod ideal, doriți aproximativ 150 de minute de activitate fizică aerobă pe săptămână. Asta înseamnă puțin mai puțin de 30 de minute pe zi, ceea ce nu este mult, dar adaugă-l la programul tău de îngrijire a diabetului și vei simți o lume diferită.
Mișcarea ajută, de asemenea, la ameliorarea stresului, un alt factor care agravează diabetul.
Esti ceea ce mananci. Dieta dumneavoastră este cauza numărul unu a nivelului ridicat sau scăzut al zahărului din sânge. Indiferent dacă sunteți diabetic sau nu, urmărirea alimentației și planificarea mesei vă poate îmbunătăți starea generală de sănătate.
Nu este vorba doar de ceea ce mănânci, ci de ce combinație de alimente consumi și de modul în care îți găsești mesele pe parcursul zilei. Este vorba despre găsirea echilibrului potrivit între mărimea porțiilor și valoarea nutrițională fără a ține o dietă excesivă sau a fi foame tot timpul.
Puteți face numărarea carbohidraților dacă nu urmați un plan de masă. Carbohidrații sunt sursa principală de glucoză și prea mult poate duce la niveluri crescute de zahăr din sânge sau hiperglicemie.
Dacă urmați terapie cu insulină, trebuie să vă numărați aportul de carbohidrați și să vă ajustați doza de insulină în consecință. Consumul prea puțini de carbohidrați cu doza obișnuită de insulină poate duce la un nivel periculos de scăzut al zahărului din sânge sau la hipoglicemie.
Pe de altă parte, consumul de prea mult zahăr sau carbohidrați poate îngreuna ca insulina să scadă zahărul din sânge.
Aportul alimentar ar trebui să fie proporțional cu medicamentele dumneavoastră pentru diabet. Acesta este secretul managementului diabetului.
Dacă glicemia dvs. este relativ sub control, nu trebuie să vă vizitați zilnic medicul.
Puteți programa vizite de urmărire cu medicul sau echipa de asistență medicală la fiecare 3-6 luni pentru un control general.
În timpul acestei verificări, probabil veți face următoarele:
Un test A1c: testul vă măsoară nivelul mediu de zahăr din sânge în ultimele trei luni
Verificați-vă tensiunea arterială: diabeticii sunt mai susceptibili la hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și boli cardiovasculare.
Verificați-vă greutatea și circumferința taliei: pierderea sănătoasă în greutate poate fi un semn bun că diabetul dumneavoastră este sub control.
Examinați-vă medicamentele : acest lucru este obligatoriu dacă luați insulină sau aveți o pompă de insulină.
Revizuiți-vă profilul lipidic și testele funcției renale: Diabetul poate duce la niveluri crescute de colesterol LDL și boli renale, așa că ar trebui să le verificați la fiecare 6-12 luni.
Examen de ochi dilatat: diabetul poate duce la vedere încețoșată, orbire și retinopatie diabetică . De aceea, Asociația Americană de Diabet recomandă un examen oftalmologic anual.
Potrivit CDC (Centre pentru Controlul Bolilor), dormitul mai puțin de șapte ore pe noapte poate îngreuna gestionarea diabetului .
Vă veți simți mai foame a doua zi, ceea ce ar putea duce la supraalimentare, creșterea nivelului de zahăr din sânge.
Lipsa somnului poate duce, de asemenea, la rezistența la insulină , unde corpul tău produce insulină, dar nu o folosește eficient. Acest lucru duce la un control slab al glicemiei și vă poate îngreuna pierderea în greutate.
De asemenea, deveniți probabil să vă confruntați cu depresie, anxietate, infecții (deoarece îți slăbește imunitatea), boli de inimă și alte probleme de sănătate.
Dormiți o noapte bună la sfârșitul listei de verificare zilnice în 8 pași. Este la fel de important ca primele șapte pentru gestionarea diabetului.
În timpul urmăririlor regulate cu medicul dumneavoastră și echipa de asistență medicală, aceștia ar putea decide să schimbe sau să modifice unele părți ale planului dumneavoastră de îngrijire a diabetului. Iată motivele comune pentru care:
Ca diabetic, este important să anunțați medicul sau echipa de îngrijire dacă rămâneți gravidă sau intenționați să o faceți.
În timpul sarcinii, corpul dumneavoastră suferă modificări hormonale și metabolice care vă pot împinge nivelul de zahăr din sânge din intervalul ideal, făcând greu ca medicamentele să-și facă treaba.
De asemenea, trebuie să urmați câteva restricții alimentare și de exerciții fizice în timpul sarcinii.
Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă va modifica planul de îngrijire pentru a evita potențialele complicații pentru dumneavoastră și copilul dumneavoastră.
Dacă vă simțiți epuizat, urinați frecvent sau vă este în mod constant sete, ar putea fi un semn că nivelul zahărului din sânge este prea mare sau prea scăzut.
Măsurarea glicemiei vă poate ajuta să vă confirmați suspiciunile.
Este posibil ca organismul dumneavoastră să nu răspundă la medicamentele, dieta și planurile de exerciții actuale. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate modifica planul de îngrijire, începând cu modificări minore, cum ar fi ajustarea dozei sau frecvenței medicamentului dumneavoastră.
Dacă acest lucru nu funcționează, ei ar putea să vă treacă la un alt medicament hipoglicemic oral sau să adauge terapie cu insulină.
Dacă aveți modificări semnificative ale stilului de viață, cum ar fi modificări ale programului, angajării, nivelului de activitate, alimentației sau condițiilor de sănătate, medicul dumneavoastră vă poate modifica planul de îngrijire.
Boala sau rănile pot duce la schimbări în obiceiurile tale de viață și pot afecta controlul diabetului, așa că ține-ți medicul la curent.
Ei spun că drumul spre succes este mereu în construcție. Același lucru este valabil și pentru a trăi cu diabet.
Trebuie să fii vigilent și să urmezi zilnic planul de îngrijire a diabetului pentru a câștiga lupta împotriva diabetului.
Sperăm că această listă de verificare în 8 pași poate face planul tău de gestionare a diabetului să fie ușor. (Prăjitură prietenoasă cu diabetul, desigur.)